Ce este o bancă de alimente?
O bancă de alimente este un program bazat pe comunitate care colectează, depozitează și distribuie produse alimentare scoase din circuitul comercial către persoanele aflate în dificultate.
Prima bancă de alimente s-a numit ”Alianța Sf. Maria” și a fost fondată de John van Hengel în Arizona - Statele Unite în 1967, iar de atunci fenomenul a luat amploare peste tot în lume.
În Europa, prima bancă de alimente a fost fondată în Franța, în anul 1984.
Băncile alimentare au devenit mult mai frecvente în Europa abia după criza financiară, care a început în anul 2008 și mai ales spre sfârșitul anului 2010, când austeritatea a început să producă efecte dramatice în rândul populației.
Pentru prima dată în România
Banca Locală de Alimente Sector 6 este prima bancă de alimente înființată de o autoritate locală din România, în acord cu principiile Federației Europene a Băncilor de Alimente – o platformă a Uniunii Europene ce reunește 70 de organizații.
Ne angajăm să oferim servicii excelente prin perseverență și adaptare continuă pentru a răspunde tuturor nevoilor din comunitatea Sectorului 6.
Banca Locală de Alimente Sector 6 este o structură interfuncțională și complementară sistemului de servicii și proiecte sociale furnizate în comunitate.
Cu ajutorul voluntarilor, dar și prin creșterea solidarității și implicării sociale la nivelul comunitatii Sectorului 6, vizăm reducerea semnificativă a costurilor de la bugetul local privind susținerea persoanelor și familiilor sărace și reducerea presiunii asupra serviciilor sociale ale DGASPC Sector 6 și ale ONG-urilor partenere.
Ne străduim în mod continuu să-i ajutăm pe cei care au nevoie de compasiune și încurajare. Avem încredere în forța de reabilitare a persoanelor care își doresc cu adevărat să-și depășească condiția de asistat social și tratăm cu respect orice inițiativă pe care beneficiarii noștri o au în acest sens.
Susținem și suntem alături de oamenii nevoiași în eforturile pe care le întreprind, întrucât ridicarea nivelului personal de trai are ca rezultat imediat o comunitate sănătoasă, capabilă să se autogospodărească și să acționeze responsabil.