Misiune şi valori

Misiunea Băncii Locale de Alimente Sector 6 este de a oferi acces imediat la alimente de bază pentru întreaga comunitate a Sectorului 6, ceea ce va duce, în timp, la creșterea nivelului de trai și depășirea condiției  de “persoane defavorizate”, urmărind totodată combaterea risipei de alimente și protejarea mediului înconjurător.

Câte alimente se aruncă și cu ce efecte?

Un raport al organizaţiei ONU arată cât de scump este să arunci mâncarea:

  • Aproximativ 1,3 mld. tone de alimente sunt irosite anual, la nivel mondial, cu o valoare a risipei de cca. 750 miliarde de dolari (echivalentul a 565 de miliarde de euro);
  •  Peste 100 de milioane de tone de alimente sunt risipite în fiecare an în Europa.

Acest aspect a fost relevat de un studiu efectuat de Food and Agriculture Organization of the United Nations FAO şi intitulat „Raport privind consecinţele asupra mediului prin risipirea de produse alimentare" prezentat de directorul general José Graziano de Silva.

  • În România, 15% din alimentele din magazine ajung în fiecare an la gunoi fără a fi scoase din ambalaj;
  •  Risipa alimentară generează de două ori mai multă încălzire globală decât tot traficul aerian la nivel mondial.

Banca Locală de Alimente Sector 6 este o soluție la combaterea risipei alimentare

  • Alimentele sunt colectate, stocate în spațiile de depozitare special amenajate, sortate și distribuite persoanelor și familiilor sărace, organizațiilor nonguvernamentale, cantinelor și centrelor sociale
  • În tot acest proces se au în vedere principii și se urmăresc parametrii precum: echitatea socială, o dietă echilibrată,  protecția mediului, calitatea produsului, valoarea nutriţională, depozitare și transport în condiții de siguranță și igienă, disponibilitatea pe piaţă.

Dirijăm RESURSELE

Suntem recunoscători și mulțumim celor care ne susțin, utilizând eficient resursele care ne sunt încredințate. Misiunea noastră este posibilă doar prin generozitatea de care dau dovadă persoanele care înteleg conceptul redirecționării alimetelor și prevenirii risipei alimentare.

Principala misiune a Băncii Locale de Alimente Sector 6, este de a recupera excedentul sigur de alimente și de a-l redistribui în comunitate, direct beneficiarilor, ONG-urilor sau altor asociații caritabile care ajută persoanele aflate în dificultate.

În misiunea pe care ne-am asumat-o prin înființarea Băncii Locale de Alimente Sector 6 avem nevoie de implicarea și sprijinul agenților economici, voluntarilor, supermarketurilor, producătorilor și procesatorilor, oricăror companii și persoane care doresc să susțină combaterea risipei alimentare și redirecționarea surplusului de resurse existente către pătura socială defavorizată.

Sunt implicate alimente care până acum erau destinate aruncării sau distrugerii, un tip de comportament care generează risipă și afectează în mod grav mediul înconjurător.

Știați că?

Pentru a reduce la jumatate risipa de alimente până în 2025, Franța a interzis prin lege marilor supermarketuri să arunce alimente ce pot fi consumate, arată publicația Guardian. În schimb, le pot dona sau le pot transforma în hrană pentru animale, compost sau surse de energie. Începand cu iulie 2016, supermarketurile care nu respectă legea, riscă amenzi de până la 80.000 de euro.

Supermarketurile noastre aruncă sute de tone de alimente, în fiecare an, iar patronii restaurantelor aruncă mâncarea şi pentru că românii nu ştiu să ceară porţia neconsumată la pachet.