Proiectul "Banca Locală de Alimente Sector 6" a fost lansat

Data publicării: Miercuri, 7 dec 2016

Astăzi, 7 decembrie 2016, s-a desfăşurat evenimentul de lansare a proiectului Banca Locală de Alimente Sector 6, realizat de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6, în parteneriat cu Asociaţia Diaconia – Sector 6.

Prin colaborarea dintre o instituţie publică de interes local şi o asociaţie reprezentând Patriarhia Română va fi pusă în practică, pentru prima dată în România, o paradigmă modernă de abordare a fenomenului complex al risipei alimentare, un tip de comportament  cu efecte negative în plan economic, social şi de protecţie a mediului înconjurător.

Banca Locală de Alimente Sector 6 urmează principiile emise de Federaţia Europeană a Băncilor de Alimente – o platformă a Uniunii Europene ce reuneşte 70 de organizaţii – fiind un sistem non-profit care colectează, depozitează şi distribuie către persoanele defavorizate produse alimentare scoase din circuitul comercial.

În contextul  în care, în România, sărăcia este un adevărat flagel, iar 15% din alimentele din magazine ajung, în fiecare an, la gunoi fără a fi scoase din ambalaj, cu efecte negative majore asupra mediului, noul proiect al comunităţii Sectorului 6 oferă soluţii moderne la vechi probleme rămase nerezolvate.

Punând în practică programe precum ”Bucătăria socială”, ”Pachetul pentru weekend şi vacanţe”, ”O nutriţie sănătoasă pentru toţi” sau ”Fresh Market”, Banca Locală de Alimente Sector 6 vine în întâmpinarea nevoilor de hrană ale persoanelor defavorizate, fie că e vorba de mame cu copii, bătrâni, şomeri sau persoane cu handicap.

Proiectul beneficiază de un teren generos, pus la dispoziţie de Asociaţia Diaconia, toate cheltuielile fiind suportate de la Bugetul Local Sector 6.

”Prin intermediul noului nostru proiect, conceptul <a trăi inteligent>, vehiculat în ultimul timp, se aplică şi în domeniul consumului de resurse. Avem deja o serie de actori economici care şi-au anunţat intenţia de a ne sprijini şi vreau să îi îndemn pe toţi colegii mei din ţară, de la nivelul autorităţilor locale, să ne urmeze exemplul şi să apeleze la experienţa noastră în implementarea acestui tip de program”, a declarat Primarul Sectorului 6, Gabriel Mutu.

”Acest proiect a fost aprobat de Consiliul Local al Sectorului 6 în luna iunie a anului 2015, primind, în februarie 2016, girul Consiliului General al Municipiului Bucureşti. Ne bucurăm că promulgarea Legii privind combaterea risipei alimentare, în noiembrie 2016, ne oferă cadrul legal necesar pentru implementarea lui. Invităm actorii economici precum supermarketuri, lanţuri de magazine, restaurante, firme de catering sau producători agricoli, să ne sprijine în acest proiect inovator”, a declarat Gabriela Schmutzer, director general al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6.

La rândul său, părintele Costel Burlacu, preşedintele Asociaţiei Diaconia - Sector 6, a amintit semnificaţia zilei de 7 decembrie, în care este sărbătorită Sfânta Filofteia, cea care ”între altele, de multe ori când ducea mâncare tatălui ei la câmp, o parte din ea o dădea unor oameni săraci”, arătând că ”Biserica Ortodoxă Română nu este indiferentă la nevoile oamenilor”.

Se estimează că, prin intermediul Băncii Locale de Alimente Sector 6, peste 35.000 de persoane vulnerabile din comunitate vor beneficia, pentru o perioadă mai lungă sau mai scurtă, de alimentele necesare traiului de zi cu zi.