Sfaturi pentru reducerea risipei alimentare în timpul sărbătorilor de Paște

Data publicării: Miercuri, 1 mai 2024

Sărbătorile de Paște aduc bucurie și tradiție în viețile noastre, dar adesea vin și cu risipa alimenară. Fie că este vorba de ouă colorate, cozonaci delicioși sau preparate tradiționale specifice fiecărei familii, ne dorim să un lipsească nimic de pe masă, în ziua de Paște. Cu toate acestea, statisticile arată că românii aruncă 2,5 milioane de tone de alimente, asta în contextul în care peste 4 milioane de români au dificultăți în asigurarea mesei zilnice. O altă statistică arată că o familie cumpără de sărbători de patru ori mai multă mâncare decât este necesar.

Iată câteva sugestii pentru a reduce risipa alimentară în timpul sărbătorilor de Paște:

  • Planifică meniul
    Atunci când știi exact ce vrei să gătești, pentru câte persoane și de ce ingrediente ai nevoie pentru meniul de Paște, este mult mai ușor să cumperi doar ceea ce îți trebuie.
  • Stabilește bugetul pentru cumpărături
    Este recomandat ca atunci când pleci la cumpărături să respecți lista făcută anterior și să mergi la cumpărături după ce ai mâncat, altfel vei fi tentat să cumperi mai multe alimente decât este nevoie.
  • Evită promoțiile,
    mai ales la produse care sunt ușor perisabile.
  • Depozitează și congelează corect alimentele.
    Depozitarea adecvată paote prelungi durata de viață a alimentelor.
  • Reutilizează ingredientele rămase
    Când planifici meniul, gîndește-te ce pot să devină resturile alimentare rămase. De pildă, pâinea uscată poate fi transformată în crutoane pentru supe creme, legumele rămase pot fi transformate în supe sau tocănițe, carnea rămasă poate fi folosită pentru sandvișuri sau salate.
  • La finalul mesei de Paște, oferă invitaților mâncarea rămasă.

În concluzie, sărbătorile de Paște ne oferă o oportunitate minunată de a practica consumul responsabil și de a reduce risipa alimentară. Prin planificare atentă, consum responsabil și folosirea creativă a alimentelor, putem sărbători într-un mod care să respecte nu doar tradițiile noastre, ci și mediul înconjurător în comunitata noastră.